در حال بارگذاری ...
چهارشنبه 26 دی 1403

هدف از نام‌گذاری ٢٢ اسفند به نام روز شهدا

امروز فرصتی است که همه با شهیدان تجدید خاطره کنند و در برابر صبر و گذشت خانواده هایشان سرتکریم فرود آورند

بسم الله الرحمن الرحیم‏

‏‏نور چشمان عزیزم، فرزندان محترم شهدا، جانبازان، اسرا و مفقودین ـ ایّدهم الله تعالی ‏‎پیام شما را شنیدم. من به شما سلام و درود می فرستم، و به وجود شما مباهات و افتخار‏‎ ‎‏می کنم. و چه افتخاری بالاتر از اینکه ما در تداوم انقلابمان ذخیره های عظیمی همچون‏‎ ‎‏شما عزیزان را داریم که حضورتان در جامعه در تمامی صحنه های اسلامی و انقلابی و‏‎ ‎‏مردمی یادآور رشادتها و فداکاریها و اخلاص رادمردانی است که به برکت خونهای پاک‏‎ ‎‏آنان انقلاب و جمهوری اسلامی ایران بارور گردید؛ و با شهادت و ایثار و جانبازی و‏‎ ‎‏اسارت آنان، از پانزدهم خرداد تاکنون، بر تارک نهضتمان نام مجد و آزادی و شرف‏‎ ‎‏پایدار ماند. شما، گواهان صادق و یادگاران عزمها و اراده های استوار و آهنین،‏‎ ‎‏نمونه ترین بندگان مخلص حقید، که مراتب انقیاد و تعبد خویش را به درگاه اقدس‏‎ ‎‏حق تعالی با نثار خون و جان به اثبات رسانیدند؛ و در میدان جهاداکبر با نفس و جهاد‏‎ ‎‏اصغر با خصم، واقعیت پیروزی خون بر شمشیر و غلبۀ ارادۀ انسان را بر شیطان مجسم‏‎ ‎‏کردند؛ و سرمایۀ جان خویشتن را به بهای اندک نفروختند و ملعبۀ زخارف زودگذر دنیا‏‎ ‎‏و متعلقات آن نشدند؛ و با همتی بلند به سودا و معامله ای برخاستند که خدا مشتری جان‏‎ ‎‏آنان شد و اجر و مزدشان را بیدریغ در نزد خود قرار داد‏‎ و حیاتشان را جاودانه ساخت،‏‎ ‎‏که این، منتها آرزوی عاشقان و مشتاقان و غایت عمل و آمال عارفان است که «یَالَیتَنَا کُنَّا‏‏مَعَهُم».‏‎ و گوارا باد بر این شهیدان، لذت انس و همجواری شان با انبیای عظام و اولیای‏‎ ‎‏کرام و شهدای صدر اسلام! و گواراتر بر آنان باد نعمت رضایت حق که ‏‏رِضوَانٌ مِنَ الله ِ‏‎ ‎‏أَکبَر.‏‎ ‎‏ و اینک ما و شما مانده ایم که وارث آن رسالتیم و حامل آن امانت.‏
امام خمینی(ره) که همواره برای مقام و جایگاه شهیدان ارج و احترام ویژه ای قائل بودند به منظور همدردی و ساماندهی به امور خانواده های شهیدان نهضت اسلامی و همچنین شهدایی که قربانی ترورهای دشمنان در سال های نخستین انقلاب اسلامی شده بودند در ۲۲ اسفند ۱۳۵۸ خورشیدی فرمان تشکیل بنیاد شهید انقلاب اسلامی را صادر کردند.
بنیاد شهید و امور ایثارگران، نهادی است انقلابی که در اجرای فرمان رهبر کبیر و بنیانگذر جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی (رضوان‌الله تعالی علیه) و در پی موافقت مقام معظم رهبری مبنی بر ادغام سه نهاد انقلابی بنیاد شهید انقلاب اسلامی، سازمان جانبازان انقلاب اسلامی و ستاد رسیدگی به امور آزادگان تأسیس شده و دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی و اداری است که امور آن طبق مقررات و قوانین مربوط به نهادهای عمومی غیردولتی و در چهارچوب  اساسنامه و آیین‌نامه‌های مربوطه زیر نظر رییس‌جمهور و نظارت عالیه مقام معظم رهبری اداره می‌شود.
بنیاد شهید برای نهادینه کردن فرهنگ ایثار همکاری گسترده ای با تمام دستگاه و سازمان های فرهنگی کشور دارد و در این خصوص با چاپ کتاب هایی با موضوع شهید و شهادت به نشر و گسترش این فرهنگ یاری می رساند و تا کنون نشریه هایی با عنوان های کودکان شاهد، بانوان شاهد و شاهد یاران در حوزه فرهنگ شهید و شهادت را منتشر کرده است. این نهاد از تمام نویسندگانی که در این ارتباط فعالیت می کنند حمایت به عمل می آورد و در راستای ترویج این فرهنگ ۶۰ هزار وصیت نامه شهید را جمع آوری و با محوربندی و موضوع بندی این وصایا، آنها را در اختیار جامعه قرار می دهد. بنیاد شهید فعالیت ها و همکاری های میان حوزه ای گسترده ای با سازمان های دیگر مانند آموزش و پرورش در راستای ترویج فرهنگ ایثار دارد و این نهاد با گنجاندن درس هایی با مفاهیم ایثار و شهادت در کتاب های درسی دانش آموزان تلاش می کند تا آینده سازان را با افرادی که امنیت، استقلال، آزادی و آرامش کنونی جامعه مدیون فداکاری آنها است آشنا کنند تا بدین ترتیب فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه نهادینه شود.
این روز در سال ۸۳ به عنوان روز بزرگداشت شهدا نامگذاری شد ه بود ولی در داخل بنیاد این روز سال‌ها با تحلیل و توجیه اینکه در آستانه عید نوروز و پایان سال و تعطیلات است عملاً مسکوت مانده بود. از سال ۹۲ با دستور، تأکید و تدبیر نماینده ولی فقیه و ریاست محترم بنیاد شهید و امور ایثارگران ستاد بزرگداشت روز شهدا تشکیل و هر ساله برنامه‌های مختلف و متنوعی در سطح ملی اجرا و در کمترین زمان در سطح جامعه این روز نهادینه شد. در سال جاری به دلیل بروز ویروس کرونا و پیشگیری از شیوع آن تمام برنامه‌های همایشی و مراسمی لغو و بیم آن می‌رفت که این روز تحت الشُعَاع قرار گیرد. اما ایثار و فداکاری پزشکان و پرستاران در دفاع از سلامت هموطنان جلوه‌ها و صحنه‌های زیبایی را در قالب ایثار اجتماعی و در امتداد ایثار شهیدان در جامعه رقم زد.