طرح شهید حاج قاسم سلیمانی ( مدیریت و کنترل بیماری کووید19 به شیوه ی محله و خانواده محور)
طرح "شهید قاسم سلیمانی" در تهران مبتنی بر تمرکز بر پیشگیری از کرونا از طریق مراقبت، حمایت و نظارت
طرح شهید سلیمانی در تهران به شرح ذیل است:
تمرکز در طرح شهید سلیمانی بر بحث پیشگیری از کروناست و این طرح شامل سه فاز اصلی مراقبت، حمایت و نظارت است.
این طرح سه فاز و سطح مداخله دارد؛ مرحله اول، فاز مراقبت است که طبق تفاهم با وزارت بهداشت، قرار است در سطح تهران بزرگ، پایگاههای سلامت، مراکز جامع و مراکز منتخب، در اختیار این طرح قرار بگیرند.
فاز مراقبت، نیروی انسانی شامل مراقبین سلامت، پرستاران و پزشکان است؛ هر تیم، 15نفره و شامل یک پزشک عمومی، چهار پرستار و 10 مراقب سلامت است. مراقبین سلامت که 10 نفر هستند به درب منازل مراجعه و پکیج بهداشتی و بروشور اطلاعرسانی پیشگیری از کرونا به خانوارها ارائه میکنند؛ اگر در خانوادهای فردی مبتلا به کرونا بود یا مشکلی وجود داشت اسامی این خانوادهها را یادداشت میکنند و برای اعزام پزشک یا پرستار اقدام میشود.
80 درصد این طرح بهصورت تلفنی یا دوراپزشکی است و 20 درصد، مراجعه فنی و تخصصی داریم؛ پزشکان و پرستاران در پایگاههای سلامت حضور دارند اما بعد از نیازسنجی که توسط مراقبین سلامت انجام میشود، این پزشکان و پرستاران به محلهای مورد نیاز اعزام میشوند.
فازحمایتی، در این سطح بهمنظور جلوگیری از تردد بیماران کرونایی، برای تأمین معیشت، ارسال بستههای حمایتی و پکیجهای بهداشتی صورت میگیرد؛ همچنین پایگاههای نواحی مقاومت بسیج بهصورت محلهمحور تقبل کردهاند که اگر خانوادهای نیاز به خرید دارد و افراد خانواده، سن بالایی دارند و نباید برای خرید از خانه خارج شوند، پایگاههای بسیج این خرید را برای آنها انجام دهند.
فاز سوم، مرحله نظارت است؛ در این مرحله تیمهای بسیجی در نواحی مقاومت بسیج رصد میکنند که آیا اقداماتی که باید در حوزه پیشگیری از بیماری کرونا انجام شود، بهخوبی صورت میپذیرد یا خیر؛ در همین راستا چکلیستهایی آماده شده و از خانوادهها سؤال پرسیده میشود که آیا اطلاعرسانی، مراقبت و حمایت انجام شده است یا خیر؛ پس از نظارت، میزان موفقیت عملیات سنجیده میشود و بر اساس آن، برای بازبینی عملیات دستورات لازم داده میشود.
مداخلات بهصورت مراجعه مراقبین سلامت به درب منازل، پالایش اطلاعات و تبدیل دادهها به اطلاعات معنیدار است؛ اضافه کرد: پرستارها دادههای جمعآوریشده را به اطلاعات معناداری برای پزشکان تبدیل میکنند و بر اساس آن، پزشک تشخیص میدهد که چه مداخله مؤثری را در این حوزه انجام دهد.
این طرح بهصورت پایلوت در چهار منطقه شامل مناطق سه، چهار، 16 و 18 شروع شده است تا اگر نواقصی در این حوزه موجود است رفع و طرح بهتر اجرا شود. این طرح در کلیه مناطق تهران بزرگ از روز شنبه اجرایی خواهد شد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به راههای ارتباطی زیر مراجعه نمایید.
- سامانه غربالگری و مراقبت بیماری کرونا به آدرس Salamat.gov.ir جهت انجام غربالگری غیر حضوری توسط افراد.
- عضویت در کانال سفیران سلامت تهران به آدرس @safiranesalamatetehran در پیام رسان ها و فضای مجازی برای بهره برداری از مطالب علمی معتبر.
- سایت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران به آدرس http://health.tums.ac.ir