اهداف بسیج دانشجویی
بسیج دانشجویی کانون معنویت و اخلاق است. اینجا آدم ها تجسم ارزش های اخلاقی و انسانی هستند. فضای دانشجویی بسیج دانشجویی، صفا و صمیمیتی دارد که این روزها و در دانشگاه غنیمت است. اعضای بسیج دانشجویی همیشه تلاش می کنند خود را با مبانی اندیشه اسلامی و معارف دینی آشنا کنند و باورهای دینی خود، و فضای معنوی دانشگاه را تقویت کنند. چند روزی که در فضای دانشگاه زندگی کنید، جای خالی معنویت و اخلاق و ایمان را در دانشگاه حس خواهید کرد. به هر حال، فعالیت های فرهنگی زیادی در بسیج دانشجویی انجام می شود که کم کم با آنها آشنا خواهید شد.
همه تشکل های دانشجویی برای خود آرمان ها و ارزش هایی دارند که برای تحقق آنها تلاش می کنند. اینجا در بسیج دانشجویی هم همینطور است. آرمان ها و ارزش های ما، آرمان ها و ارزش های انقلاب اسلامی هستند. بسیج دانشجویی خود را پاسدار نظام جمهوری اسلامی ایران می داند. در یک جمله می توان گفت که بسیج دانشجویی، پاسدار اصول تغییرناپذیر نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی در دانشگاه است.
دانشجوهای بسیجی هم مانند همه جوانان، سه وظیفه اصلی بر عهده دارند: تحصیل، تهذیب، ورزش. زندگی دانشجویی در درس خواندن خلاصه نمی شود. اما درس پایه و اساس آن است. در کنار درس، تهذیب و ورزش، به انسان صفای باطن و شادابی و سلامتی می دهد. بسیجی ها با هم درس می خوانند، با هم در برنامه های معنوی شرکت می کنند، و با هم ورزش می کنند.
بسیج دانشجویی، پناهگاه فکری و عقیدتی دانشجویان در حوزه های گوناگون است. دانشگاه پر است از سؤالات و شبهات اساسی که اگر بی پاسخ بماند، می تواند به سادگی همه دستاوردهای معنوی زندگی انسان را تباه کند. اینجا، در دفاتر بسیج دانشجویی، می توانیم با همکاری یکدیگر، پاسخ این سؤالات را پیدا کنیم. منابع خوبی هم در دسترس داریم. از جمله چند هزار جلد کتاب، لوح فشرده، نشریات و مطبوعات.
فعالیت های سیاسی و اجتماعی متنوعی هم در بسیج دانشجویی انجام می شود. هدف از این فعالیت ها، آماده شدن دانشجوها برای ورود به عرصه های سخت سیاسی و اجتماعی در آینده است. ما معتقدیم دانشجو باید آگاهی های اجتماعی و سیاسی کافی داشته باشد و بتواند بر مبنای آن، تحلیل های درست ارائه کند. جوانانی که قرار است آینده ایران عزیز را در دست بگیرند، باید از این نظر توانمند باشند تا مغلوب توطئه و فریب دشمن نشوند. دانشجوها و به خصوص تشکل های دانشجویی، باید مراقب باشند که ابزار دست احزاب و گروه های سیاسی قرار نگیرند.
بسیج دانشجویی خود را پاسدار حریم دانشگاه و دانشگاهیان می داند. بدون شک دانشگاه برای دشمنان کینه توز ما، آخرین میدان نبرد خواهد بود. پیروزی ما در این میدان، دشمن را برای همیشه از مبارزه منصرف می کند. ما تلاش می کنیم دانشگاه کانون علم و دانش باشد؛ سرچشمه پیشرفت و توسعه باشد؛ ضامن استقلال و عزت کشور باشد. ما تلاش می کنیم دانشجویان ما از هر نظر بهترین باشند.
پس از پایان یافتن طولانی ترین جنگ قرن بیستم و دفاع مقدس ملت ایران و در واپسین روزهای حیات طیبه حضرت امام خمینی (ره) ایشان طی پیامی مهم که بخشی از آن اختصاص به تأسیس بسیج دانشجوئی داشت همه جوانان را به جهاد علمی و مبارزه خستگی ناپذیر در سنگر علم و عمل فرا خواندند و این در سال 67 رخ داد و بسیج دانشجوئی با هسته مرکزی دانشجو شکل گرفت. بسیج دانشجوئی یکی از نهادهای جوان گرا در دانشگاه هاست که نیروهای فراوانی را جذب خود کرده.
محورهای فعالیت بسیج دانشجوئی به صورت خلاصه و فهرست وار از این قرار است.
1) برپائی اردوهای فرهنگی ورزشی
2) اجرای جشنواره های فرهنگی ورزشی
3) ارائه بیمه خدمات درمانی
4) برپائی جلسات نقد و بررسی و تحلیل مسائل روز
5) همایش و گردهمائی سیاسی
6) انجام پژوهش های تخصصی
7) گردهمائی ممتازین علمی
8) شناسائی و جذب ممتازین علمی دانشگاه ها
9) برگزاری نمایشگاه های تخصصی کتاب
10) حمایت از طرح های تحقیقاتی دانشجویان بسیجی
11) برگزاری کلاس های آموزشی
12) ایجاد و تقویت بانک CD، کتابخانه، ویدئو کلوپ
"بسیج لشگر مخلص خداست که دفتر تشکیل آن را همه مجاهدان از اولین تا آخرین امضاء نموده اند. " امام خمینی (ره)
حیثیت امروز نظام، تا حد زیادی مدیون بسیج و حضور همه جانبه مردم در آن بوده است، حتی تصاحب قدرت جهانی اسلامی با بسیج همه جانبه و فراگیر در جهان میسر خواهد بود. به گفته امام راحل این امر شدنی است و باید به دنبال تحقق یافتن آن بود.
اگر بخواهیم مفهوم بسیج و بسیجی را در ادبیات انقلاب اسلامی جستجو کنیم ، چاره ای جز بیان مراد حضرت امام (ره) از بسیج و بسیجی نداریم. در اندیشه ایشان ، بسیج نهادی است اجتماعی با ابعاد متعدد. در این نگرش بسیج دیگر صرفاً سازمانی نظامی نیست که فقط در زمان جنگ و برای دفاع در مقابل دشمن شکل گرفته باشد ، بلکه نهادی است وسیع و پاسخگوی نیازهای اساسی و حیاتی جامعه و با اجزای دیگر نظام چنان هماهنگی و پیوند دارد که انفصال آن از جامعه اسلامی متصور نیست.
بسیج در صورتی می تواند نهادی جامع و شامل جهات متعدد و پایدار شناخته شود که نیازهای دایمی و باورها و ارزش های فرهنگی پدید آورنده آن به روشنی تعریف شوند، این نیازها ممکن است اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی و یا نظامی باشند.
به فرموده امام(ره) « بسیج شجره طیبه و درخت تناور و پر ثمری است که شکوفه های آن بوی بهار وصل و طراوت یقین و حدیث عشق می دهد، بسیج مدرسه عشق و مکتب شاهدان و شهیدان گمنامی است که پیروانش بر گلدسته های رفیع آن ، اذان شهادت و رشادت سر داده اند. بسیج میقات پا برهنگان معراج اندیشه پاک اسلامی است که تربیت یافتگان آن ، نام و نشانی در گمنامی و بی نشانی گرفته اند.»
امام خمینی(ره) مؤسس بسیج دانشجویی
بسیج دانشجویی تنها تشکلی است که شخص امام(ره) با حکمت خود آن را تأسیس کرده اند و منشور فعالیت و اهداف و آرمان آن را ترسیم نموده اند. در میان تشکل ها و گروه ها ، موردی را اینچنین سراغ نداریم. مسلماً تشکلی را که یک پیر مسیحا نفس فرمان تشکیل آن را بدهد و خود طی پیامی به تبیین رسالت ها و وظایف آن می پردازد قابل مقایسه با تشکل ها و گروه ها نیست.
اهداف بسیج دانشجویی طبق آیین نامه شورای عالی انقلاب فرهنگی
- 1 تحقق فرامین و رهنمودهای حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)
- 2تقویت روحیه همیاری و مسؤولیت پذیری
- 3بسط فرهنگ و تفکر بسیجی
- 4ایجاد آمادگی دفاع همه جانبه از دستاوردهای انقلاب اسلامی در عرصه های گوناگون فرهنگی ، علمی و دفاعی